|
TUDTA ÖN? Idegrendszerünk 300 km/óra sebességgel küldi az üzeneteket. A testen belül a fájdalom kb. 110 m/s sebességgel terjed. Az idegsejt 1 ezred másodperc alatt válik újra ingerelhetővé. Az agykéreg 10 milliárd idegsejtből áll. 30 éves korunkban az agy kezdi elveszíteni sejtjeit, minden nap 50 000 sejttel lesz kevesebb.
TUDTA ÖN? Egy átlagos hajszál kb. 7 évet él és 3 kg-ot bír el. A szakemberek szerint napi 50-100 szál haj elhullása normális.
Termék a témához:
 | Béta Karotin krém 127 ml |
TUDTA ÖN? Szent-Györgyi Albert érdekes körülmények között jött rá arra, hogy zöldpaprika több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusféle gyümölcsök. Állítólag utálta a paprikát, és amikor a felesége a vacsora mellé egy darab paprikát is odatett a köpenye zsebébe dugta, majd laboratóriumába vizsgálni kezdte. Állítólag aznap éjjel a kezében volt a megoldás. Tudta, hogy megtalálta a C-vitamin aranybányáját.
Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? Orvostudományilag bizonyított, hogy a kolloid szemcseméretû ezüst rendkívül hatásos baktérium-, vírus-, mikroba-pusztító képességgel rendelkezik. A patikusok megerõsíthetik az ezüst fertõtlenítõ hatását, hiszen még a közelmúltban is kötelezõ volt a desztillált vízben ezüstlapot tartani, hogy sterilizálja a desztillált vizet. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? A szív-angiográfia és angioplasztika a szív megtekintéséhez szükséges kontrasztanyag (iopamidol) miatt megterhelheti a vesét. Ez a probléma különösen fontos a már veseelégtelenségben szenvedő betegek számára. Tajvani kutatók vizsgálatai alapján kiderült, hogy az acetilcisztein antioxidáns perorális szedése nagymértékben gátolja a már meglévő veseproblémák súlyosbodását. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? Kockázati tényezőként tartják számon a rosthiányos táplálkozást - más tényezőkkel együtt - a vastagbéltumorok kialakulásában. Az egyik feltételezés szerint a rosthiányos táplálkozás következtében megnyúlt tranzitidő elősegíti, hogy az epesavak a vastagbél nyálkahártyáját irritáló karcinogén vegyületekké alakuljanak. A rostokban gazdag táplálkozás csökkenti a bélbaktériumok által képződő karcinogének létrejöttének és a bélfalra kifejtett hatásuknak a lehetőségét. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? A vesekövesség az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés. A férfiaknál gyakoribb, de a nőknél sem ritka előfordulása; oka a vizeletben oldott állapotban lévő bizonyos anyagok kicsapódása, kikristályosodása. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? A vízhiány fájdalmat okoz! Testünk a felhalmozódott méreganyagokat nem tudja elszállítani, kiüríteni, hanem kristályok formájában felhalmozódik a szövetekben és az ízületekben, ennek az első figyelmeztető jele a fellépő fájdalom. A fájdalom nem más, mint a szervezet jajkiáltása, hogy vizet kapjon. A legegészségesebb vizek egyike a hidrogénnel dúsított H4O. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? Régóta fennálló cukorbetegségben a közepes és nagy átmérőjű verőerek (artériák) károsodása léphet fel. A károsodás lényegében az artériák átlagosnál gyorsabban kifejlődő érelmeszesedését jelenti és már viszonylag fiatal korban jelentkezhet. A makroangiopátia kifejlődését elősegíti a magas vércukorszint, a vérzsírok eltérései és a magas vérnyomás is. Leggyakrabban a szív koszorús erei (szívinfarktus), az agyi erek és a végtagok (elsősorban a láb, lásd: diabéteszes láb szindróma) artériái érintettek. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? Nyolc féle E-vitamin hatású anyag ismert, melyek közül a d-alfa-tokoferol a leghatékonyabb forma. Ez fáradhatatlanul nyeli az oxigén-szabadgyököket, miközben önmagát semmisíti meg. Egyetlen tokoferol molekula ezer lipid molekulát képes megvédeni az oxidációtól. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? A természetes élettani folyamatokhoz hozzátartozik bizonyos mértékű szabadgyök keletkezése, ami még nem okoz káros elváltozásokat. A szabadgyökök túlzott elszaporodása - környezeti ártalmak, dohányzás, szennyezett élelmiszerek fogyasztása hatására - azonban számos betegség és szervezeten belüli működési rendellenesség kialakulásáért lehet felelős: gyorsulnak ugyanis az öregedési folyamatok, károsodik az örökítőanyag. A szabadgyökök túlzott felszaporodásának hatására az öregedés során természetesen is előforduló idegrendszeri zavarok, tüdő, szív- és érrendszeri valamint daganatos megbetegedések sokkal korábban alakulhatnak ki. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? Bélrendszerünk másik feladata a salakanyagok maradéktalan eltávolítása. A rendszer károsodhat a rostszegény étrend, a zsíros húsok fogyasztása, valamint a táplálékkal bekerülő káros anyagok, és a mozgásszegény életmód hatására is. Túl lassú perisztaltika következtében a salakanyagok visszamaradnak a belekben, és rothadásnak indulnak. Ha azonban a bélmozgás túl gyors, a felszívódás nem elégséges, és a bélen lévő ún. barátságos baktériumok sem tudnak növekedni. Az élelmi rostok segítenek a megfelelő bél perisztaltika fenntartásában. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag táplálkozás hatására csökken a koleszterinszint a vérben, tehát csökken az érelmeszesedés kockázata is. Azoknak a többszörösen telítetlen zsírsavaknak, amelyeket a szervezet nem képes szintetizálni, tehát nélkülözhetetlenek, azaz esszenciálisak, külső forrásból kell a szervezetbe kerülniük. Ilyen például a linolsav (n-6), a linolénsav (n-3). A növényi zsiradékok (például az étolaj és a margarin) azok a források, amelyekből a többszörösen telítetlen zsírsavak beszerezhetők. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? Mivel az antioxidáns vegyületek a növényi táplálékokban találhatóak, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban naponta mintegy 600-800 g zöldségnek, (jó minőségű)gyümölcsnek kell szerepelnie. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? Az aszkorbinsav (C-vitamin) vízoldékony vitamin, megvédi a sejteket egymástól elválasztó membránokat és a lipideket a szabad gyökök károsító hatásától. Számos szabad gyök befogására képes. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? A komló növény (Humulus lupulus / Cannabiaceae) tágabb értelemben vett unokatestvére a cannabisnak, egy virágzó kúszónövény, amely zöld toboz alakú virágokat hoz (ez a szorosan értelmezett komló). A komló növény évszázadok óta gyógynövényként ismert. A népi megfigyelések is azt bizonyítják, hogy a komlót a szoptató anyák is használták az anyatej mennyiségének növelésére, valamint az érzékeny csecsemők nyugtatására az anyatejen keresztül. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában naponta legalább 400 g gyümölcs és zöldségféle fogyasztása szerepel. A növényi táplálékban gazdag étrend számos egyéb egészségvédő hatású tápanyaggal is ellátja a szervezetet. Sokféle vizsgálatot végeztek és végeznek ma is az antioxidánsok és a különböző betegségek összefüggéseiről. Annyit bizonyosan állíthatunk, hogy a természetes antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása rendkívül hasznos. Az egészséges étrend kialakításánál tehát legyünk figyelemmel a megfelelő mennyiségű flavonoid és vitaminbevitelre, vagy ha szükségét érezzük, alkalmazzunk táplálékkiegészítőket a kívánt antioxidáns hatás elérésért. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? A szívkoszorúereket érintő érelmeszesedés egyik fő oka a magas oxidatív stressz és az antioxidánsok alacsony szintje miatti gyengébb védelem, amelynek következtében romlik az ereket bélelő hámsejtek rugalmassága és fokozódik a vérlemezkék összetapadásra való hajlama. Néhány termék a témához:
TUDTA ÖN? A tökmag esszenciális zsírtartalmának köszönhetjük vértisztító hatását, mely a köszvény kítünő ellenszere lehet, az esszenciális olaj serkenti az A-vitamin felszívódását. Néhány termék a témához:
Az idõsek között nem ismeretlen betegség. A nehéz lélegzés, a fulladás nagyon kellemetlenné és kényelmetlenné teszi az öregséget. Aki ebben a betegségben szenved, próbálja meg a csalánlét. Hiszem, hogy napi fél pohárral, ha elfogyaszt, könnyebb lesz számára a járás, a beszéd, az egész élet. Néhány termék a témához:
Hogy a lucerna 8 féle enzimet tartalmaz, valamint vitaminokat és nyomelemeket? Néhány termék a témához:
A fokhagyma legjelentősebb szerepe a vér- és érrendszerre gyakorolt hatásában rejlik. Az „Atherosclerosis" - tekintélyes orvosi folyóiratban megjelent klinikai kutatások eredményei azt mutatták, hogy a fokhagyma gátolja a véredények falán a lerakódások képződését és egyes esetekben csökkentheti a már meglevő lerakódások mértékét. A szövetek jobb vérellátása, jobb tápanyag és oxigénellátottság is ennek köszönhető. A fokhagyma véredényekre gyakorolt kedvező hatásának jelentősége még nagyobb, mert az érfalakon képződő lerakódások a szívbetegségek és a szívinfarktus rizikóját hordozzák. Az érelmeszesedés és a vérrögök kialakulásának kockázata csökken azáltal is, hogy a fokhagyma csökkenti a vér koleszterinszintjét, amely szintén a koszorúér betegségek rizikóját hordozza. Bizonyítottan gátolja a tromboksan B2 (szűkíti a véredényeket és a hörgőket) kiválasztását. Néhány termék a témához:
A máj tömege 1,5 kg, és a kétharmada elpusztulhat anélkül, hogy komolykövetkezménye lenne. Egy 60 kilós férfi mája két óra alatt bontja le a három deci sörben lévő 12 gramm tiszta alkoholt. A máj alkoholbontó képessége kb. 0,15 ezrelék óránként. Néhány termék a témához:
A csontszövetnek igen magas az ásványianyag-tartalma, viszonylag stabil a szerkezete, de ugyanakkor állandóan változó, élő szövet, ennek megfelelően a csontok az aktuális terhelésnek megfelelően képesek átépülni, amely folyamatban a csontot építő sejteknek (oszteoblasztok) és a csontot bontó sejteknek (oszteoklasztok) van alapvető szerepe. Úgy tűnik, hogy a csontok öregedésében ennek a két ellentétes folyamatnak az egyensúlyzavara áll fenn. Egészséges egyéneknél a csontképzés 25-35 éves korig jelentősen meghaladja a csont lebontását, míg 35-40 éves korban - miután a csonttömeg elérte a maximumát - a két folyamat teljesen egyensúlyban van. Ezt követően 45 éves kor felett a csontszövet lebontása meghaladja a felépülést, ezért innentől kezdve mind a nők mind a férfiak évente csonttömegüknek körülbelül 0,5%-át veszítik el. Nőkben ez a folyamat a menopauzát követően oly mértékben felgyorsulhat, hogy a csonttömegük évente akár 2-5% százalékkal is csökkenhet. A nők azért is veszélyeztettek a csontritkulás szempontjából, mert a csonttömegük eleve kevesebb, és vékonyabbak a csontjaik. Néhány termék a témához:
A fejlett, elöregedő társadalmakra egyre inkább jellemző a születéskor várható időtartam növekedése, amelynek következtében sokkal gyakoribb lett az olyan betegségek előfordulása, amelyek inkább az időskorra jellemzőek. Részben ennek a tényezőnek a következtében ma Magyarországon minden második beteg mozgásszervi panasszal keresi fel orvosát, amelynek hátterében a csontok és porcok pusztulása, leépülése áll. Néhány termék a témához:
A vastagbélrák kockázati tényezői között a zsírban, állati eredetű ételekben gazdag étrend helyett gyümölcsökben-zöldségekben és növényi rostokban bővelkedő diéta javasolt! Az állati zsiradék aránya a teljes kalóriabevitelben 40-45% a nyugati világban, miközben a 10% körüli érték lenne kívánatos. Bár az állati zsiradék rákkeltő hatásának módja nem tisztázott, feltételezik, hogy hatására a bélbaktériumok olyan bomlástermékeket állítanak elő, amelyek serkentik a bélhámsejtek osztódását. A növényi rostok ezt nemcsak azáltal ellensúlyozzák, hogy lazítják a székletet és fokozzák a bálmozgást, miáltal csökken a bélfal rákkeltőknek való kitettsége, hanem kedvező irányba tolják el a bakteriális anyagcserét. Néhány termék a témához: Tudta Ön? Érdekességek! Információk! 2.
Multipotens őssejt: Az embriócsomó sejtjeinek további osztódása és differenciálódása során egy adott fejlődési irányban egyre inkább elkötelezett sejtvonalak alakulnak ki. Ezek az ún. multipotens őssejtek. Lehetőségeik már korlátozottabbak, kevesebb sejt ill. szövettípus alakulhat ki belőlük.
Néhány termék a témához:
 | Olimpiq StemXCell 75% 30db - 30db |
 | Olimpiq StemXCell 75% 60db - 60db |
A Bonni Egyetem és a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola kutatói nemrég felfedezték, hogy az oregánó nemcsak fűszerként hasznos, hanem egy olyan anyagot is tartalmaz, ami többek között gyulladáscsökkentő hatású. Az oregánó aktív hatóanyaga, a béta-kariofillén (E-BCP) sok fűszer- és élelmiszernövényben előfordul, így például a bazsalikomban, a rozmaringban, a fahéjban és a feketeborsban: a gyűrűs szerkezetű molekulából naponta átlagosan körülbelül 200 milligrammot fogyasztunk. Az új, egerekkel végzett kutatás során az egyetem és a főiskola munkatársai azt találták, hogy a hatóanyaggal tíz esetből hétben valódi javulás idézhető elő gyulladt mancsú egerekben
Néhány termék a témához:
 | Oreganol - oreganó olaj 20ml |
A karotinoidok közül legtöbbször a béta-karotinnal találkozunk, főleg provitamin hatása miatt. A provitamin hatás azt jelenti, hogy megfelelő körülmények között A-vitamin képződik belőle. A béta-karotin, a C-vitamin és a szelén szinergikusan segítik egymás munkáját az oxigén-szabadgyökök pusztításában. A növényekben azonban igen nagy számban fordulnak elő egyéb karotinoidok is, mint például a likopin, a lutein és zeaxantin. Ezek antioxidáns hatása szintén jelentős.
Néhány termék a témához:
 | Béta Karotin krém 127 ml |
 | Bio+Active Csicsóka szelet 21db x 25g csokoládé |
 | Bio+Active Sárgarépacsíra kapszula 100db |
 | Flavitamin Béta Karotin 60 db |
A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelõtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzõnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. Néhány termék a témához:  | Cékla kapszula 250db |
A fokhagymában az ún. allil-szulfidok és más hasonlóan hatékony antioxidánsok találhatók, melyek gátolják a vérrögképződést, fokozzák a szív teljesítményét, csökkentik a vér összkoleszterinszintjét, illetve gátolják számos tumoros betegség kifejlődését. A fokhagyma éppen ezért az érelmeszesedés megelőzésére az egyik leghatásosabb szernek tekinthető. A legújabb kísérletek azonban azt is bizonyították, hogy az allil-szulfidok megakadályozzák az agysejtekben a szabadgyökök által okozott károsodást, csökkentik az agy-érelmeszesedést és így a súlyosabb szövődmények - agyvérzés - későbbi esetleges kialakulását. Néhány termék a témához:  | Fokhagyma kapszula 250db |
 | Bio+Active Kender Magic 21db x 25g csokoládé |
 | Bio+Active Kendermag szelet 21db x 25g csokoládé |
növényi táplálékokban (zöldségek, gyümölcsök) jelenlévő antioxidánsok az utóbbi évtizedekben egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek, mivel kiderült, hogy az egészség megóvásában nélkülözhetetlenek. Az antioxidánsoknak kitüntetett szerepet tulajdonítanak az öregedés lassításában és egyes betegségek kialakulásának megakadályoz&a
www.olimpiqstemxcell.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!
|